Gerhard Richter v Praze

Rád bych zde upozornil na jednu výjimečnou výstavu, která se v Praze možná již nikdy nebude opakovat. Už jen do třetího září máte totiž možnost v Praze vidět unikátní výstavu obrazů Gerharda Richtera. Jedná se retrospektivní výstavu tohoto německého umělce čítající více jak sedmdesát děl. V paláci Kinských a Klášteře sv. Anežky České je k vidění průřez jeho bezmála šedesátiletou výtvarnou dráhou a jde o jeho první retrospektivou ve střední a východní Evropě.

Pilířem výstavy jsou ikonické portréty jeho dcer Betty a Elly malované podle fotografií, jde o krásné hyperrealistické obrazy, nechybí ani mořské či horské krajiny, monochromatické šedé obrazy, expresivní abstraktní kompozice, série geometrických digitálně vytvářených pruhů či slavné barevné vzorníky. Z galerie v Lidicích je zapůjčen obraz Strýček Rudi,  který Richter v šedesátých letech věnoval do začínající sbírky, a jenž je portrétem jeho strýce, nacistického vojáka.

Gerhard Richter patří k současným umělcům a je držitelem mnoha významných ocenění. Jeho tvorba je celosvětově velmi uznávaná nejen mezi odborníky ale také sběrateli. Jeho obrazy se na aukcích prodávají za desítky milionů eur. Například v roce 2012 se jeho abstraktní obraz z majetku hudebníka Erica Claptona prodal za 21,3 milionů liber, čímž se stal historicky nejdražším prodaným obrazem od žijícího umělce.

Ella, 2007, olej na plátně

Ella, 2007, olej na plátně

Instalace v Národní galerii

Instalace v Národní galerii


Jeden komentář u “Gerhard Richter v Praze”

  1. Sandra from Spoo-Design

    Gerhard Richter… jeho malířské schopnosti jsou prostě ohromující. Portréty: krásné.

    Ale líbí se mi i pestrobarevné obrázky. (-;

Napsat komentář

(*) = povinné pole

(číslicí) (*)