Občanský průkaz

Občanský průkaz je nová hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana a scénáristy Petra Jarchovského z dob tvrdé totality sedmdesátých let minulého století.

Nepatřím mezi zdatné filmové kritiky, proto jen krátce popíši své pocity z tohoto filmu a budu se snažit neprozradit příliš mnoho, abych případným divákům nepokazil zážitek z kina.

Úvodem si je nutné přiznat, že náctiletým divákům tento film asi mnoho neřekne. Vycházím z předpokladu, že se o minulý režim moc nezajímají a zmíněnou dobu nemají příliš nastudovanou. Troufnu si tvrdit, že je film bude dokonce nudit. Důvodem zkrátka bude nepochopení.

Kdo naopak dobu komunismu pamatuje, byť je krátce, bude nadšen. Osobně nadšen tedy jsem a návštěvy kina nelituji. Film má výborný příběh i skvělou hudbu. A že trvá více jak dvě hodiny ani nepostřehnete. Ondřej Trojan vsadil v hlavních rolích na neokoukané herce a udělal dobře. Nemá cenu jmenovat, skvěle hráli všichni.

Jak bylo zmíněno, jedná se o hořkou komedii. Celkem smutný příběh je tak proložen řadou vtipných hlášek, úsměvných situací nebo skvělou básničkou. V hlavě mi zůstala například tato

Nosit pětky denně domů
nemusí být zlozvykem,
zvláště přihlédnu-li k tomu,
že je nosíš pod trikem.

Myslím, že film Občanský průkaz se povedl. Pokud je vám něco kolem třiceti (a více), určitě na něj jděte. Pokud je vám patnáct, tak asi některé situace nepochopíte. Ale pokud se chcete nenásilnou formou dozvědět něco málo z naší nedávné historie, zajděte do kina také.


Napsat komentář

(*) = povinné pole

(číslicí) (*)