Dá bílý mat třetím tahem?

Téměř každý všední den absolvuji pravidelnou stereotypní cestu do práce. Drobné zpestření mi tak připravil neznámý sprayer, když na tramvajové zastávce na lavičku nastříkal šachovou koncovku. Sice nejsem žádný velký šachista, ale pravidla znám a několik partiček jsem také již odehrál. Z tohoto důvodu mě počin neznámého ničitele městského majetku zaujal. Rozehranou partii jsem si vyfotil, že ji později dohraji.

Fotka není úplně ostrá, proto zde uvedu pouze její „přepis“ společně s instrukcí kdo je na tahu.

Bílý na tahu dá mat třetím tahem

Pod šachovnicí stálo: „Bílý na tahu dá mat třetím tahem.“ A ještě dodám, že bílý hraje nahoru a černý dolů.

Přiznám se, nevyřešil jsem to. Osobně si myslím, že pokud bude černý hrát chytře, tak mu bílý mat nedá nikdy. Bílý má pouze bílého střelce, a pokud se bude černý pohybovat s králem pouze po černých políčkách, nemá bílý šanci.

Úkolem ovšem není černého chránit, ale dát mu třetím tahem mat. Má tato úloha skutečně řešení nebo je to jen fake? Pokud zná někdo řešení, budu rád, když se o něj podělí.


RSS 2.0 zdroj pro komentáře.

2 komentáře u “Dá bílý mat třetím tahem?”

  1. abc

    Spravne ma byt cierny da mat tretim tahom.
    1. … Vb3
    2. Sg6(inak Vb1 mat) Vb1+
    3. Sxb1 a teraz axb1 a cierny da mat postavenim lubovolnej figury

  2. Karol

    Po 1…Vb3 je este variant 2.Sa4 Vb1+ 3.Kxa2 Vxa4 mat

Napsat komentář

(*) = povinné pole

(číslicí) (*)