Avatar 3D

3D brýle

Myslím, že stačí když napíšu dvě slova: Avatar 3D, nebo dvě jiná slova James Cameron, a naprosté většině z vás je již jasné o čem budu dnes psát.

Do kina moc často nechodím, a pokud budu konkrétnější, tak přiznám, že kino navštívím přibližně dvakrát do roka. Loni jsem v kině viděl dva české filmy. Prvním bylo válečné drama Tobruk a druhým filmem bylo pokračování úspěšných Bobulí. Letos jsem první návštěvu kina dlouho neodkládal a hned první lednový týden vyrazil na nejnovější film uznávaného režiséra Jamese Camerona Avatar.

Avatar se promítá v několika verzích. Můžete se rozhodnout pro 2D nebo 3D verzi, ale také můžete volit film s českým dabingem nebo v původním znění s českými titulky. Já viděl Avatara ve 3D s českým dabingem (mimochodem dabing byl výborný) a výběru rozhodně nelituji.

Jelikož byl Avatar prvním 3D filmem, který jsem viděl, šel jsem do kina s velkým očekáváním, ale i s malou obavou. Nebyl jsem si jist jak mi budou sedět 3D brýle přes mé dioptrické a zda bezmála tří hodinový film nebude pro moje oči nadměrnou zátěží. Menší problémy zde byly s brýlemi, nejsou až tak veliké jak uvádějí multikina, že si je můžete bez problému nasadit i přes své dioptrické. Nemyslím si, že mám veliké brýle a malý problém jsem si nimi měl. Kdo má velké dioptrické brýle, tak si přes ně 3D brýle pohodlně nenasadí. Pokud si chcete 3D film opravdu užít, musí vám 3D brýle sedět pohodlně. V tomto případě budou ideální místo dioptrických brýlí kontaktní čočky, které ovšem také ne každý dobře snáší.

Zpět k filmu. Avatar je vskutku výtečná 3D podívaná a celých 162 minut jsem se náramně bavil. Nebudu tu psát žádnou detailní filmovou recenzi, těch je již napsáno nespočet. Ale musím souhlasit s jedním kritickým názorem na tento film a to je slabý příběh. Já osobně ale filmu tuhle chybičku odpustil a z kina jsem odcházel naprosto nadšený a s pocitem dobře investovaných dvou stovek.

Světová kinematografie udělala tímto snímkem pěkný krůček kupředu a pokud půjde stejným směrem i nadále, můžeme se jen těšit na další skvělé filmové zážitky jakým Avatar bezpochyby je. Budoucnost patří 3D kinematografii.

Na závěr pár zajímavostí:

Tržby dobrodružného sci-fi snímku přesáhly částku jedné miliardy dolarů (cca 18 miliard korun) již za pouhých 17 dní promítání a má tak našlápnuto na největší kasovní trhák všech dob.

Avatar má ale také první kaňku na svém úspěchu. Kvůli neřesti doktorky Grace Augustinové, která si v podání Sigourney Weaverové zapaluje jednu cigaretu za druhou, se totiž nezamlouvá odpůrcům tabáku a vysloužila si místo na černé listině filmů propagující kouření.

Největší filmové kasovní trháky:

  1. Titanic – 1,8 miliardy dolarů
  2. Pán prstenů: Návrat krále – 1,119 miliardy dolarů
  3. Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže – 1,066 miliardy dolarů
  4. Avatar – 1,02 miliardy dolarů (pouze za prvních 17 dní promítání)

Napsat komentář

(*) = povinné pole

(číslicí) (*)